Kooi/omgeving van de valkparkiet

Je wilt natuurlijk dat je valkparkiet gelukkig is! Daarom deze pagina met informatie.

Ten eerste is het het beste om 2 valkparkieten samen te houden. Dit is omdat een valkparkiet een heel sociaal dier is en het heel naar vind om alleen te zijn. Ook hoort een valkparkiet iedere dag een paar uur rond te kunnen vliegen. Maar natuurlijk is het het beste als ze de hele dag los mogen. Daarom is het handig om een kooi te kopen die aan de bovenkant open kan. Dan kunnen de valkjes in en uit vliegen en eten en drinken wanneer ze willen. Ook kan je een mooie klimboom voor ze maken waar ze lekker in kunnen klimmen en spelen. Op internet kan je vinden hoe je een speelboom kan maken en welke materialen er geschikt voor zijn.

Grootte van de kooi:

Een valkparkiet heeft natuurlijk een zo groot mogelijke kooi nodig, waar hij lekker in kan spelen en waar er genoeg ruimte is om zijn vleugels te strekken, voor speelgoed en eventueel af en toe een badje. Hieronder een aantal richtlijnen voor het minimale formaat kooi (lengte x breedte x hoogte) voor:

* 2 valkparkieten:60x60x100 cm.

* 3 valkparkieten:95x80x100 cm.

* 4 valkparkieten:100x200x200 cm.

De inrichting:

Valkparkieten zitten bijna de hele dag op een stok. Het is van groot belang dat de stok niet te smal is omdat de valkparkiet anders vergroeide pootjes krijgt. Een stok met verschillende diktes is daarom belangrijk. Ook zijn er heel veel slijtstokken of speciale stokken te verkrijgen in verschillende diktes die goed zijn voor de klauwtjes. Als de valkparkiet op de stok zit moet deze zo dik zijn dat de poot 3/4 om de stok heen zit. Anders groeien de nagels door. Het is ook leuk om genoeg klim en klauter plekjes te maken in de kooi. Dit kan je doen met touwen en trappetjes, loop bruggetjes etc. Ook moet er voldoende speelmateriaal aanwezig zijn. Er zijn heel veel speeltjes te koop in de winkels en op internet. Zelf ben ik een voorstander van speeltjes van natuurlijke materialen. Zoals kokosnoot, hout, sisaltouw, schelpen etc. Let wel goed op dat de vogel niet verstrikt raakt in touw(tjes). Ook vinden valkjes het heerlijk om te knagen, ze zijn dan ook heel blij met een stuk (of zitstok) van (knot) wilgenhout.

Bodembedekking:

Ik gebruik zelf houtsnippers op de bodem van de kooi. Ik schep iedere dag de poepjes eruit en 1x per maand verschoon ik de hele bodembak. Dan sop ik hem meteen even uit. Hier gebruik ik afwasmiddel voor. Daarna wel heel goed afspoelen met heet water!

Plaats van de kooi:

Ook is de plaats van de kooi heel belangrijk. Plaats de kooi niet in de buurt van de keuken, in verband met de zeer schadelijk gassen van teflonpannen. Ook mag de kooi niet in de tocht staan. De stof die een valkje afgeeft is ook slecht voor de computer. Zet de kooi zo neer dat er tenminste 1 kant tegen de muur aan staat.

Gevaren voor de valkparkiet:

Helaas zijn er ook veel gevaren voor de valkparkiet:

* Teflon (dampen van de pan of gourmetset, grill, tostie ijzer) zijn giftig voor je valkje. Ook zijn (geur)kaarsen, schoonmaakmiddelen en sigaretten rook erg slecht voor je valkje.

* Open ramen en deuren, ze kunnen dan zo weg vliegen, of er tussen komen als de deur net dicht doet.

* Vazen en emmers, als ze daar invallen kunnen ze er moeilijk uitkomen en zich verwonden.

* Koken, ze kunnen in een hete pan vallen.

* Deuren, als de deur dicht gaat kunnen ze er met hun vleugel of pootje tussen komen.

* Ramen en spiegels, ze denken dat ze er door kunnen vliegen, en klappen er dan zo tegen aan waardoor ze vleugels of nek kunnen breken. Bedek daarom ramen en spiegels als ze los vliegen.

* Lood en roest is giftig voor valkjes.

* Kamerplanten zijn giftig voor valkjes.

* Andere huisdieren en/of de mens kunnen een gevaar vormen. De hond pakt de vogel of iemand gaat op de vogel zitten.

* Brandende kaarsen, daar kunnen ze invliegen.

* Voedsel, er zijn veel dingen die ze niet mogen eten. Zoals avocado, chocolade etc. Zie voeding valkparkieten.

* Stroomkabeles, ze houden van knagen dus als ze een kabel doorknabbelen krijgen ze een stroomstoot wat ze niet overleven.

* Speelgoed en touwtjes, soms kan de valk in een speelgoedje of touwtje blijven hangen. Zorg ervoor dat alles veilig is voor je valkje.

Zorg er dus voor dat de kooi en de omgeving veilig is voor je valkparkieten!!!!

Douchen en badderen:

Veel valkparkieten houden van douchen en badderen. Voor de veren is het belangrijk dat je ze een paar keer per week doucht of laat badderen. Ik douche mijn valkparkieten met een plantenspuit. Ik doe er lauwwarm water in en maak ze lekker nat (let er op dat het een nieuwe planten spuit is die je ook alleen voor je valkparkieten gebruikt). Ook zet ik wel eens een schaaltje (met ondiep) lauw water op de bodem van de kooi. Deze zet ik er alleen in als ik ze in de gaten kan houden. Zorg ervoor dat je valkparkiet goed is opgedroogd voordat hij gaat slapen, en dat hij niet in de tocht of te koude ruimte staat. Ook kan je je valkje meenemen onder de douche. Pas dan wel op met shampoo en zeep.